Suriname is één van de vijf landen in de regio met het hoogste moedersterfteratio. De meeste vrouwen overlijden in de periode na de bevalling.

Suriname is het bosrijkste land ter wereld met 93% bebossing en een lage ontbossingsgraad, ookwel een High Forest, Low Deforestation land genoemd. Ongeveer twintig procent van de zuurstof van de aarde wordt door de bomen van het Amazonewoud geproduceerd ‘De Longen van de Aarde’. Suriname is één van de vijf landen in de regio met het hoogste moedersterfte ratio. 

Vrouwen sterven tijdens de zwangerschap, bevalling en de periode na de bevalling. De meeste vrouwen overlijden in de periode na de bevalling (63%)’ [Rapport ter Bevordering van Verhoogde Verantwoording en Multisectorale Inzet om Moedersterfte in Suriname te Voorkomen, 2020].

 

‘De bomen van het Amazonegebied zijn de Longen van de Aarde’. 

 

Stichting BAMBS heeft ten doel: Activiteiten ondersteunen ten behoeve van een veilige en gezonde start voor moeders en baby’s in het binnenland van Suriname. Iedere baby verdient een mooie en veilige geboorte.

Wij streven ernaar om medische artikelen die nodig zijn tijdens de bevalling en bij de verzorging van mama’s en baby’s na de bevalling, in Nederland te werven en te versturen naar Suriname. Dit willen wij realiseren door samenwerkingsverbanden aan te gaan met andere organisaties. De medische artikelen zijn schaars en haast niet verkrijgbaar in Suriname. 

 

‘Samenwerken en delen vormen de basis voor een eerlijke en gezonde wereldgemeenschap’. 

 

Gezien het feit dat duurzaam afvalmanagement nauwelijks aanwezig is in het binnenland van Suriname heeft de medische zending ons gevraagd om bij het aanschrijven van donaties te oriënteren op met name naar duurzame producten zoals van wasbaar materiaal bijvoorbeeld wasbare luiers en maandverband i.p.v. wegwerp. Hiervoor willen wij een samenwerking opzetten met een stichting in Suriname om deze duurzame onmisbare artikelen lokaal te produceren. Tevens willen wij trachten elk kwartaal geld naar Suriname over te maken, waarmee lokaal goederen voor geboortetassen voor na de bevalling kunnen worden aangeschaft en samengesteld om op deze wijze ook de lokale economie te stimuleren.  

Liefs,

Bestuur Stichting BAMBS

Eline d’Arnault
(Voorzitter)

 

Mama van 3

&

Oma van 8 kleinkinderen

Joyce Martens (Penningmeester)

 

Mama van 2

Robert Koopman
(Secretaris)

 

Papa van 3

Sharon Walden
(Bestuurslid projecten)

 

Mama van 1

Anouck Emanuels
(Bestuurslid projecten)

 

Mama van 2